inspiracją było danie kuchni żydowskiej "pieczeń wołowa na chanukę" , więc dlatego "na motywach" -danie zrobiłem po swojemu i trudno je zakwalifikować do kuchni zydowskiej bo wiadomo, że Żydzi wieprzowiny nie uznają...
składniki:
- kilogram wieprzowiny (karkówka, szynka)
- garść rodzynek
- 4 cebule
- 1/2 kg marchewki
- 5-6 łyzek miodu
- 2 łyżki musztardy
- łyżka papryki czerwonej
- trochę oleju
- rozmaryn
wykonanie:
- rodzynki namoczyć w wodzie, gdy zmiękną połączyć z miodem, papryką, łyżką rozmarynu i musztardą - i mamy marynatę
- zamarynować mięso i chłodzić w lodówce około godziny
- odsączyć mięso (marynatę odstawić) i obsmażyć ze wszystkich stron
- posmarować mieso połową marynaty, włożyć do brytfanki, podlać wodą i piec w 180 stopniach ok2 godzin -do miękkości mięsa
- w połowie - dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cbulę pokrojoną w krążki i czosnek, posmarować pozostałą marynatą
- podawać z kaszą (jaglaną, gryczaną)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz