na motywach przepisu pani M.Gessler - wyszedł smakowity,bardzo aromatyczny, smakował niemal jak kaczka:
składniki:
- solidny kurczak
- wątróbki (ok 30 dkg )
- pół kostki masła
- jajko(1-2)
- bułka
- mleko do namoczenia bułki
- zielenina: koperek i dużo natki pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- cytryna
- sól,pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
- winne jabłka ok 3 szt
wykonanie:
- kurczaka po umyciu nacieramy przyprawami (oprócz gałki), czosnkiem i sokiem z cytryny - na zewnątrz i wewnątrz, po czym zostawiamy na trochę w lodówce
- ucieramy masło na puszysto, dodajemy żółtko, ucieramy dalej ,
- dodajemy pianę z białek delikatnie mieszamy
- dodajemy rozdrobnioną bułkę, wcześniej zamoczoną w mleku i odciśniętą, delikatnie mieszamy
- dodajemy posiekaną na bardzo drobno wątróbkę (dodałem także 2 łyżki mięsa mielonego) i duuużo zieleniny, przyprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową
- nadziać kurczaka i zaszyć
- obłożyć jabłkami pokrojonymi w plastry, jabłka ułożyć na spodzie brytfanki
- piec w 200 stopniach do miękkości (u mnie trwało to 2,5 godz, chociaż w oryginalnym przepisie jest 50 minut) wyobrażam sobie, że fajnie wyjdzie pieczony w folii
Przepis super -tylko ja dodałam do farszu z podrobami -kasze gryczaną -reszta j/w a efekt podobny -każdy chciałby -więcej .częściej --ale bez przesady --posty też zdrowiu służą-pozdrawiam Ciebie i kochaną Rodzinkę -Eliza F.
OdpowiedzUsuńDzięki i witaj Elizo! :)
UsuńWariant z kaszą gryczaną muszę wypróbować czem prędzej ! ;)