składniki ciasto:
- mąka tortowa 200gr
- cukier 50 gr
- masło 140 gr
- żółtko
- 150 g czekolady deserowej
- 2 szklankikremowej śmietanki (jedna do masy, druga do ubicia)
- 75 g cukru
- 3 jajka
- czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżka cukru pudru
- ozdoby czekoladowe
wykonanie:
- ciasto zagnieść ręcznie lub w robocie (żółtka dodając na końcu) i włożyć na pół godziny do lodówki zawinięte w folię
- wykleić na formie do tarty , włożyć do lodówki na kolejne pół godz, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni
- wstawiamy ciasto na 20-30 minut , upieczone na rumiano wyjmujemy i studzimy
- Czekoladę łamiemy na kawałki rozpuszczamy w misce włożonej do garnka z wrzątkiem - gdy będzie płynna zdjąć z ognia i odstawić
- Pół szklanki śmietanki wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.
- Jajka roztrzepujemy na gładką masę. Wlewamy gorącą śmietankę , mieszamy, po czym wlewamy do rondelka z połówką szklanki śmietanki. Stawiamy na niedużym ogniu i podgrzewamy aż krem zgęstnieje.
- Do kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę, kawę i wanilię. Mieszamy dokładnie i wlewamy do upieczonej, wystudzonej foremki.
- wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny
- Tuż przed podaniem wyjmujemy tartę z formy, delikatnie przekładamy na ozdobny talerz.
- Resztę śmietanki (zimnej) ubijamy na sztywno, dodając cukier puder. Ubitą śmietanką ozdabiamy tartę, zaś na wierzchu układamy rozmaite czekoladowy ozdóbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz