ale z łososiem to wyobrażam sobie, że też będzie super
składniki:
- 2 ryby średniej wielkości (leszcz, karp)
- warzywa ok 1 kg (np brukselka i fasolka, albo brokuł i marchaewka, albo jakieś ulubione zestawienie)
- sól, cukier, olej, masło
- dwie duże cebule
- mąka
- ulubione przyprawy do ryb (np. pieprz, imbir, kozieradka, gorczyca)
- śmietana - szklanka
- ser starty żółty - szklanka
- żółtko
- sok z cytryny
wykonanie:
- rybę pociąć w dzwonki, przyprawić,posolić, skropić sokiem z cytryny
- obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim oleju (koniecznie z dodatkiem masła pół na pół) po 3-4 minuty z każdej strony
- na tym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w krążki
- w tym czasie ugotować warzywa na półmiękko (najlepiej na parze)
- w naczyniu do zapiekania (wysmarowanym masłem) układamy rybę, na niej krążki cebuli, potem warzywa, polewamy to śmietaną wymieszaną z żółtkiem i serem i zapiekamy w piekarniku ok 20-25 minut
- podawać z puree ziemniaczanym ( ziemniaki, maso+czosnek niedźwiedzi- pycha!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz