sezon grzybowy w pełni, a czasu mało,więc taka zupka - szybciutka i smaczna:
składniki:
- bulion 2 litry (od biedy z kostek, ale prawdziwy o stokroć lepszy)
- grzyby ok 200 gr (kilkanaście sztuk) - prawdziwki, podgrzybki, maślaki
- 2 marchewki
- połówka selera
- cebula
- liść laurowy, sól, pieprz
- mąka - dwie łyżki
- masło
wykonanie:
- bulion zagotować, dodać do niego starte na grubo marchewkę i seler (lub pokrojone w plasterki) i listek laurowy
- grzyby pokroić w kostkę i podsmażyć na masełku na niewielkim ogniu, gdy zmiękną poddusić pod pokrywką i dodać cebulę, gdy ta zmięknie dodać łyżkę mąkę zamieszać
- połączyć wszystko z bulionem i gotować jeszcze 20minut
- na koniec zaprawić śmietaną (najpierw mieszając w miseczce z odrobiną zupy,żeby się nie zważyła)
- podawać z zieloną pietruszką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz