Ten makowiec robimy od lat. Wychodzi, jest pyszny i wykwintny. Farsz makowy przyrządzamy z polską hojnością, niczego nie żałując!
Farsz:
wersja oryginalna:
składniki:
- 40 dkg maku
- 1 l mleka
- 15 dkg masła)
- 3/4 szklanki miodu
- laska wanilii
- 10 dkg migdałów siekaych
- orzechy włoskie według uznania
- 15 dkg rodzynek
- 1/2 filiżanki pokrajanej drobno, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- szklanka cukru
- 4 jajka
- ewentualnie kieliszek rumu lub koniaku na koniec
jeżeli mamy gotową masę makową - rezygnujemy z mleka i ograniczamy bakalie i cukier oraz miód w zależności od skłądu masy - żeby nie przesłodzić
wykonanie:
- uprzednio umyty mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu pół godz,
- osączony mak mielimy na maszynce z drobnym sitkiem 3-4 razy (w przypadkku gotowej masy te dwa punkty pomijamy)
- w rondlu żeliwnym rozpuszczamy masło , miód, dodajemy utłuczoną laskę wanilii, migdały, orzechyrodzynki , skórkę pomarańczową
- dodajemy mak i przesmażamy wszystko 15 minut - mieszając by nie przypalić
- do ochłodzonej masy dodajemy żółtka utarte ze szklanką cukru oraz sztywno ubitą pianę z białek
- na koniec ewentualnie kieliszek rumu lub koniaku
- jeszcze letni farsz nakładamy na ciasto
Ciasto:
składniki:
- 40 dkg mąki
- 15 dkg masła
- 5 dkg drożdży
- 3 łyżki śmietany
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 całe jaja i 2 zółtka
- 1/3 łyżeczki soli
wykonanie:
- posiekać składniki nożem aby się dobrze złączyły (wcześniej rozmieszać drożdże ze śmietaną)
- następnie zagnieść ciasto rękami tak, by było niezbyt ścisłe i lśniące
- rozwałkowujemy w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy
- pokrywamy równomiernie farszem zostawiając 2 cm marginesu
- zwijamy i bardzo ostrożnie przenosimy do podłużnej formy wysmarowanej masłem (boki makowca najlepiej zawinąć pod spód)
- pozwalamy makowcowi rosnąć przez godzinę (można ponakłuwać wykałaczką by nie spękał)
- wstawiamy do średnio gorącego piekarnika na 45-50 minut, pod koniec pieczenia posmarować rozmąconym żółtkem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz