Dlaczego wigilijne? a bo podałem to na wigilię -;) w razie potrzeby nazwę można zmienić na "sylwestrowe", "urodzinowe" itp. - mój osobisty patent na prostą i smakowitą przystawkę z krewetek tygrysich.
składniki:
- paczka krewetek tygrysich
- pół kostki masła
- sos sojowy, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz
wykonanie:
- krewetki rozmrozić, zamarynować w miseczce ze wszystkimi składnikami oprócz masła (czosnek wyciskamy), zostawić na jakiś czas
- roztopić masło na patelni, wrzucić krewetki razem z marynatą
- smażyć na goracym masełku - nie za długo (3-4 minuty na jedną stronę)
- zlewamy razem z powstałym sosem do miseczki
podaję razem z kajzerką, którą się macza w smakowitym sosie, a krewetki spożywamy chwytając za ogonek - smakują bosko!
opcje: w ten sposób można przyrządzać dowolne owoce morza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz