składniki:
- kaczka
- 2-3 cebule
- mąka 2-3 łyżki
- pietruszka, marchew, seler, pieczarki,
- czosnek
- kilka ziemniaków
- 3-4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu
- rosół 1/2 l
- smalec do smażenia
wykonanie:
- kaczkę pokroić,posolić obsmażyć na gorącym tłuszczu ( w brytfance)
- dodać cebulę drobno pokrojoą
- gdy cebula się zrumieni dodać mąkę i rozmieszać
- dodać pokrojone w kostkę pietruszkę , marchewkę, seler,pieczarki
- zalać rosołem, dodać pomidory - przykryć brytfankę i piec w iekarniku ok 1 i 1/2 godz
- ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać ze skórki pokroić w kostkę
- pół godziny przed końcem pieczenia dodać ziemniaki, groszek, przeciśnięty czosnek, wymieszać
pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz