znakomity z wigilijnym barszczykiem...
składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki
- szklanka mleka
- 2 gr drożdży
- łyżka margaryny
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżka cukru
- łyżeczka soli
farsz:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/4 kg pieczarek
- cebula duża
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka pieprzu, sól
oraz
- 1/4 kostki masła
- żółtko
wykonanie
- drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wymieszać z margaryną, olejem, cukrem i solą,
- dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto - przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
- farsz: umyte i drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na odrobinie oleju
- szklimy drobno posiekaną cebulę
- podsmażamy kapustę, dodajemy doniej pieczarki i cebulę
- doprawiamy pieprzem i solą, studzimy
- gdy ciasto wyrośnie (podwoi obiętość) starannie wyrabiamy kilka minut na oprószonej mąką stolnicy - tak by było puszyste (nie dodawać więcej mąki!)
- kroimy ciasto na drobne kawałki formując kulki wielkosci dużej śliwki
- z każdej z kulek robimy placuszek, nakładając farsz i zlepiając u góry brzegi, maczamy w roztopionym maśle i układamy w tortownicy - paszteciki mają do siebie przylegać, ale nie bardzo ściśle - (najpierw krąg zewnętrzny potem środek)
- z wierzchu kulebiak smarujemy żółtkiem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
- piec 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
opcje: farsz pieczarkowy: cebula+pieczarki, sól i pieprz podsmażyć.
farsz jajeczny: siekamy 10 jaj na twardo, siekamy z dodatkiem natki pietruki lub dymki +sól, pieprz
podawać najlepiepiej na ciepło - odrywając po jednej bułeczce :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz