ostatnio u nas czas zup - ta poniżej jest na motywach przepisu pani Moniki Honory - zupę zrobiła w Pytaniu na Śniadanie. Wyszła bardzo smaczna. Wyobrażam sobie że z dorszem lub łososiem też ładnie zagra - ma ciekawy paprykowo - pomidorowy smak z lekką nutą rybną
składniki:
- wywar mięsny lub warzywny 3 litry (w oryginale na ogonach wołowych, ja zrobiłem na szpondrze - klasyka: marchew, cebula, por, pietruszka, czosnek, ziele ang, liść laurowy , pieprz)
- mintaj filet- 5 kostek
- papryka 3 kolory po połowie strączka
- por biała część 10 cm
- przecier pomidorowy (1,5 l w oryginale, ja dałem słoiczek koncentratu)
- przyprawy: lubczyk, tymianek, cząber, papryka czerwona słodka/ostra wedle upodobań
- zacierki 15 dkg (ja zrobiłem szpecle takie jak w TYM przepisie)
- 20 dag śmietany 12%
- 10 dkg świeżego szpinaku
- 0,5 l soku z kiszonej kapusty
wykonanie:
- do ugotowanego wywaru (przecedzonego) dodajemy pokrojone warzywa i przyprawy (poza szpinakiem)
- gdy będą prawie miękkie wrzucamy koncentrat pomidorowy lub przecier, gdy się zagotuje wrzucamy pokrojonego w kostkę mintaja i gotujemy 10 minut
- na gotującą wodę wrzucamy szpecle (jeśli używamy zacierek to nieco wcześniej, razem z mintajem)
- po trzech minutach wrzucamy poszatkowany szpinak, gotujemy jeszcze 1-2 minuty
- na koniec wlewamy sok z kapusty, hartujemy śmietanę chochlą zupy, wlewamy do zupy i mieszamy do zagotowania
- w oryginale podano ze sproszkowanym siemieniem lnianym, ja wolę z zieloną pietruszką
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMyślę, że właśnie niedługo również pokuszę się o przygotowanie zupy rybnej gdyż dawn jej nie jadłam. Mogę także każdemu kto lubi ryby polecić przepisy https://mowisalmon.pl/przepisy/ w których to przede wszystkim łosoś odgrywa główną rolę.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń