pulchniutkie, pachnące, proste i smaczne - ostatnio pieczemy zamiennie z chlebem
składniki:
- mąka 4 szklanki,
- mleko 1 szklanka
- jajko
- cukier 4 łyżki
- sól 2 łyżeczka
- olej 4 łyżki
- drożdże 20 g
- + jajko do posmarowania +mak do posypania
wykonanie;
- robimy zaczyn: mleko podgrzewamy, do ciepłego wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i dodajemy odrobinę mąki, mieszamy i czekamy aż drożdże ruszą (10-15 min)
- dajemy zaczyn do wszystkich pozostałych składników, zagniatamy casto - gładkie i sprężyste, pozwalamy mu rosnąć ponad godzinę
- z ciasta formujemy kilkanaście paluchów (długość 15-20 cm, grubość wg upodobań) układamy na blasze na ppapierze do pieczenia w pewnej odległości od siebie i pozwalamy rosnąć ok 20 min
- smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy makiem, pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz