Składniki:
Ciasto miodowe:
- 500g mąki pszennej
- 200g margaryny
- 200g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 200g posiekanych orzechów włoskich
- 100g cukru
- 120g margaryny
- 2 łyżki miodu
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 250g masła
- 100g cukru pudru (lub zwykły)
- 400ml mleka
Dodatkowo:
- ok. 400g powideł śliwkowych
wykonanie:
- Mąkę wymieszać z sodą,margaryną, cukrem i jajkami.
- rozpuścić miód w ciepłym mleku, wystudzić Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części.
- Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
- 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
- Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
- Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną (najmniej 24 godziny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz