składniki:
- soczewica - najlepiej czerwona - opakowanie 400 gr
- marchewka 2-3 szt (opcjonalnie: seler, pietruszka -korzeń)
- cebula 2 szt
- czosnek 2-3 ząbki
- ziemniaki (opcja) 2-3 szt
- koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki (lub przecier pół słoiczka)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ew. sos sojowy
- na koniec: majeranek lub curry
wykonanie:
- marchewkę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce
- rozgrzewamy oliwę na spodzie garnka i lekko podsmażamy marchewkę
- na to wrzucamy cebulę
- gdy się lekko zeszkli na koniec wrzucamy rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek
- po minucie wrzucamy soczewicę i zalewamy ok 2 l wody (ja zalewam wrzątkiem)
- przyprawiamy
- po 40 minutach gotowania wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki
- doprawiamy koncentratem pomidorowym
- gdy ziemniaki zmiękną (po kolejnych 20 min) na koniec doprawiamy curry 1-2 łyżki lub majerankiem
Muszę koniecznie żonie podrzucić bo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuń