składniki:
ciasto miodowe
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 150g margaryny
- 1 jajko
- 3 łyżki płynnego miodu
biszkopt:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy:
- 0,5l mleka
- 200g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
polewa czekoladowa:
- 100g margaryny,
- 50g kakao,
- 120 g cukru pudru,
- 2 łyżki mleka.
do dekoracji:
- orzechy włoskie
wykonanie:
- ciasto miodowe (dwa blaty) - składniki wymieszać, zagnieść ciasto,podzielić na pół, piec w prostokątnej formie 25x35 na papierze do pieczenia, 15 minut w 180 stopniach (2 cykle oczywiście)
- biszkopt. z białek ubić sztywną pianę, dodawać stopnwo cukier, potem żółtka , na koniec delikatnie domieszać przesiane mąki z proszkiem. Piec 25 minut w 180 stopniach
- krem budyniowy - odlać 3/4 sklanki mleka, resztę zaotować z cukrem i cukrem waniliowym, w zimnym mleku rozmieszać mąki, wlać do gortjąego się mleka ciągle mieszając, do tego dodać masło i mocno wymieszać
- przekładamy: najpierw blat miodowy, potem połowa gorącej masy, na to biszkopt, druga połowa gorącej masy, na to drugi blat, na to polewa i orzechy do ozdoby.
- polewa czekoladowa: rozpuścić margarynę w rondelku, dodać cukier puder, kakao, na koniec mleko, mocno wymiezać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz