składniki:
- paczka makaronu (z mąki durum !)
- 3-4 pomidory (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
- oliwa z oliwek 3 łyżki,
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- 2-3 ząbki czosnku
- świeże listki bazylii (od biedy suszona też może być)
- natka pietruszki (opcja)
- papryczka chili (opcja)
- sól, pieprz, ew. parmezan do posypania
wykonanie:
- gotujemy makaron,
- w tym czasie sparzamy pomidory wrzątkiem (wcześniej nacinając na krzyż, żeby skórka lepiej schodziła) , obieramy ze skórki , kroimy w kostkę, zalewamy w misce oliwą i balsamico, przyprawiamy solą pieprzem, dodajemy pokrojone zioła i wciskamy czosnek, ewentualnie pokrojoną papryczkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy niech przejdzie
- odcedzamy makaron zostawiając pół szklanki wody
- do gorącego makaronu wsypujemy pomidorową mieszankę, dodajemy odlaną wodę, intensywnie mieszamy ( z części pomidorów może się zrobić pulpa i to jest bardzo wskazane)
- podajemy posypane parmezanem - jeśli ktoś lubi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz