pyszne, bananowo-cytrynowo-śmietankowe, trochę w stylu "kopca kreta"
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 suche budynie czekoladowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa bananowa
- 4 banany
- 2 galaretki cytrynowe + 500 ml wody
- krem:
- 500 g śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki cukru
- 150 g sera mascarpone
i jeszcze:
- 50 g czekolady mlecznej
- kwaśny dżem
- sok z cytryny
Wykonanie:
- robimy biszkopt: białka ubić z cukrem pudrem, dodać żółtka, mąkę , proszek , budynie i delikatnie wymieszać. Piec pół godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu przeciąć na pół w poprzek - na dwa blaty.
- w czasie pieczenia przygotować galaretkę, żeby już stygła
- pierwszy blat smarujemy dżemem, na to wykładamy pokrojone na pół banany, które skrapiamy sokiem z cytryny , żeby nie sciemniały, na banany wylewamy wystudzoną i lekko ścięta galaretkę
- śmietankę ubijamy z cukrem, pod koniec dodając mascarpone
- większość kremu wykładamy na galaretkę, przykrywamy drugim blatem, rozsmarowujemy resztę kremu, na tu ścieramy na drobnej tarce mleczną czekoladę
przepis za portalem kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz