składniki:
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki - dodałem żytniej i orkiszowej po szklance i bułeczki wyszły bardzo dobre)
wykonanie:
- zrobić rozczyn (drożdże rozpuścić w części letniego mleka z cukrem i łyżką mąki, poczekać aż ruszą)
- wymieszać wszystkie składniki, wyrobić ciasto ręcznie lub w mikserze z końcówką spiralną do ciast drożdżowych, pod koniec dodać roztopione masło
- pozostawić do wyrośnięcia ok 1 godz
- wyrobić jeszcze raz- formować bułeczki kładąc na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze
- pozwolić rosnąć jeszcze 15-20 min
- posmarować roztopionym masłem, piec w temp. 190 stopni 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz