niedziela, 23 listopada 2014

rogale świętomarcińskie



według przepisu pani Ewy Wachowicz (jeden z prostszych przepisów - istnieją takie "wypasione"-jak Bóg da,to kiedyś też spróbujemy)

składniki:

  • 50 g - drożdży
  • 1 szklanka - mleka
  • 6 - jajek
  • 2 łyżki - cukru
  • 1 kg - mąki
  • ½ kostki - roztopionego masła
składniki lukier cytrynowy (z sieci):
  • szklanka cukru pudru
  • żółtko
  • sok z 1/2 cytryny 
  • wymieszać do konsystencji gęstej śmietany
składniki nadzienie:
  • 100 g - maku zaparzonego mlekiem
  • 100 g - orzechów włoskich zaparzonych mlekiem
  • 100 g - migdałów zaparzonych mlekiem
  • 1½ szklanki - cukru pudru
  • 1 laska - wanili
  • 1 łyżka - kwaśnej śmietany
wykonanie:
  • Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. 
  • Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza i wtedy zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną - aż do uzyskania gęstej masy. 
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję przygotowanej wcześniej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 st. C na złoty kolor. (u mnie wystarczyło 200 stopni,ok 20minut)
  • Udekorować lukrem i pokrojonymi orzechami włoskimi lub siekanymi migdałami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz