Na Mikołaja dostałem "Smaczną Polskę" Gesslerowej. Przepisów tam dużo - większość wygląda bardzo ciekawie. Trzeba było coś wypróbować - padło na kartacze - tradycyjne danie kuchni podlaskiej. Robiłem pierwszy raz w życiu. Wyszły świetne i smakowite - szybko zabrakło. Przyznać jednak trzeba: pracochłonne jak na męskie standardy ;)
ciasto:
składniki:
- 2 kg ziemniaków
- cebula
- 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- sól pieprz
wykonanie:
- połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę
- drugą połowę ścieramy na tarce razem z cebulą, dobrze odsączamy na sicie (mają być raczej suche)
- mieszamy wszystko dodając jajko, mąkę ziemniaczaną , sól i pieprz
farsz
składniki:
- mięso wołowe (70 dag)
- majeranek, lubczyk
- cebula
- sól, pieprz
wykonanie:
- mielimy mięso i cebulę, przyprawiamy
- kawałki ciasta rozpłaszczamy w dłoniach (wielkość dłoni jest ok) na środek placka kładziemy farsz , zlepiamy do okrągłej formy (dobrze moczyć dłonie w wodzie w trakcie pracy, żeby się nie lepiło)
- wrzucamy na wrzącą wodę, gotować ok 15 minut od momentu wypłynięcia
okrasa:
- słoninka lub cebulka i stopiony boczek wędzony
(są też inne wersje farszu: np łopatka wieprzowa + bułka odciśnięta z mleka, czosnek i majeranek)
nie dodoało komcia?
OdpowiedzUsuńŚmakowicie wyglądajai pewnei tak smakują :) niestety Młoda nie jada miesa więc odpada;/
to z soczewicą może albo z pastą z fasoli? :)
UsuńA co do popicia?
OdpowiedzUsuńW Kielcach istnieje od lat 70-tych maleńki bar mający w stałym repertuarze pyzy z mięsem, a do tego ...biały żurek w kubku. Gdy jestem w Kielcach to lubię tam wpadać
pierwsza myśl: piwo ;) ale żurek może być super! może też barszczyk??
UsuńWlasnie zrobilam te pysznosci:-) rzeczywiscie czlowiek sie narobi i zybko znika:-) hehe lubie tak:-)
OdpowiedzUsuńZa chwile zamierzam ciateczka robic te szafranowe:-) zobaczymy jak mi wyjda:-) pozdrawiam
O! kartacze, babka ziemniaczana albo kiszka... mmmm - to lubię. I tylko kartaczy z tego zestawu, nie próbowałam zrobić samodzielnie. Wydawały mi się jakieś trudniejsze. Ten przepis wydaje się d przejścia dla moich kulinarnych możliwości. Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń