- ok 12 skrzydełek
marynata:
- czosnek 2 ząbki (wycisnać)
- 2 -3 łyzki miodu
- 2 - 3 łyzki octu balsamicznego lub winnego (moze być smakowy np. jabłkowy) lub sok z ołowy cytryny
- 3 łyzki oleju
- nieco startego swieżego imbiru
- łyżeczka imbiru w proszku
- ostra papryka wg uznania (moze być chili albo pieprz cayenne lub któryś z sosów nabazie ostrej papryki: tabasco, piri piri)
- sól
- pieprz
- ewentualnie sos sojowy
wykonanie:
- składniki marynaty wymieszać,
- skrzydełka podzielić na części, włożyć do miski, zalać marynatą , wymieszać i marynować 2 godziny
- wyłożyć na blachę, wstawić do gorącego piekarnika (190-200 stopni)
- piec ok 45-50minut (można w trakcie pieczeniapodlewać wodą w miarę wyparowywania sosu, oraz polewać skrzydełka sosem, żeby nie wyschły)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz