Składniki:
- 20 dag cieciorki (ciecierzycy)
- 1,5 litra wody
- marchewka
- cebula
- 10 dag serka topionego (np. "złoty ementaler")
- pół szklanki śmietany
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz ziołowy
- mielony kminek
- pół łyżeczki curry
- 4 łyżki oleju (najlepszy sezamowy)
wykonanie:
- Cieciorkę zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją (w wodzie, w której się moczył) przez 3 godzinki na małym ogniu (do miękkości).
- Marchewkę i cebuę obieramy. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, a cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek miażdżymy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę i szklimy (kilka minut), dorzucamy marchewkę i czosnek, dusimy następne kilka minutek.
- Ugotowaną cieciorkę zdejmujemy z palnika, połowę jej wyjmujemy, a pozostałą część miksujemy lub przecieramy przez sito.
- Do zmiksowanej cieciorki dolewamy wodę, tak by razem było 1,5 litra, wrzucamy jarzyny z patelni, cieciorkę, którą wcześniej odłożyliśmy, kminek. Gotujemy całość 5 minut. Zdejmujemy z palnika.
- Odlewamy troszkę gorącej zupy do garnuszka, rozpuszczamy w niej serek topiony, wlewamy do zupy , mieszając, podbijamy jeszcze całość śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Łączymy z natką pietruszki i rozlewamy na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz