moje popisowe danie wigilijne, kiedyś za ten przepis dostałem wyróżnienie w konkursie Knorra i cały karton przypraw ;)
składniki:
- karp 1,5 kg,
- włoszczyzna 40dag,
- 2 czerstwe bułki,
- szklanka mleka,
- łyżka masła,
- 6 jaj,
- cebula,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- masło do smarowania,
- pieprz, sól
1. ugotować włoszczyznę z przyprawami
2. cebulę pokroić i udusić na masełku
3. ugotować 4 jaja, obrać
4. karpia odfiletować , zemleć w maszynce razem zuduszoną cebulką i namoczoną w mleku bułką - do masy wbić 2 jaja, dodać pieprz, sól
5. położyć na stolnicy lnianą serwetę 40x50 cm, posmarować masłem, wzdłuż dłuższego brzegu położyć połowę masy, na niej 4 jaja, przykryć pozostałą masą, ukształtować wałek, zawinąć końce serwety, związać nićmi, włożyć wałek do brytfanki z wywarem, gotować 45 minut
6. wyłożyć roladę na półmisek,pokroić w plastry - podawać na ciepło lub na zimno - świetnie komponuje się z sosem chrzanowym
smak: niespotykany, efekt: murowany !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz