Zrobiłem kwaśnicę - pierwszy raz w życiu - wyszła bajecznie smakowita! Oto mój przepis będący kompilacją kilku innych:
składniki:
- żeberka surowe - 1 kg
- boczek wędzony ok 40 dkg
- kapusta kiszona + sok z kapusty ) 1 kg lub więcej
- grzyby suszone - kilka
- czosnek 3 ząbki
- cebula 3 średnie
- przyprawy: pieprz cały, liście laurowe 3, ziele angielskie 5-8 ziaren, majeranek, nieco bazylii,oregano,mięty
- mąka do zasmażki
- ziemniaki
wykonanie:
- żeberka zalać wrzątkiem (tak żeby woda je przykryła) gotować ok 15-20 minut, po czym wodę wylać, żeberka opłukać i pokroić na porcje
- pokroić boczek w kostkę (co tłuste kawałki zostawić do zasmażki,mięsne wrzucić do zupy)
- żeberka, boczek, czosnek, kapustę i sok z kapusty zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie - gotujemy ok godziny (uwaga ! sok z kapusty powinie stanowić minimum 1/5 zupy!)
- tłuste części boczku stapiamy na patelni, dodajemy cebulę, żeby się zrumieniła - na końcu trochę mąki i robimy zasmażkę - wrzucamy to do zupy
- dodajemy pozostałe przyprawy przyprawy, można dosolić do smaku
- ziemniaki gotujemy osobno (ja kroję w kostkę i gotuję na parze)
- na talerzu: porcja ziemniaków, żeberko,zalewamy to kwaśnicą. Super!
Przepraszam - czy dobrze przeczytałem:
OdpowiedzUsuńżeberka zalać wrzątkiem (tak żeby woda je przykryła) gotować ok 15-20 minut, po czym wodę WYLAĆ !!!!!!!, żeberka opłukać i pokroić na porcje.
Jak sie domyslasz to sie przymierzam.
Pozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTak właśnie zeberka mają się podgotować , choć są wersje kwaśnicy bez tego elementu - ja robiłem taką już kilka razy i wyszła super :)
OdpowiedzUsuńtu podobny przepis: http://www.meritum-news.com/PORADY/?p=357
a tu alternatywny: http://www.wielkiezarcie.com/recipe29308.html
Pozdrawiam! :)
Dzięki - jak zrobie to dam znac.
UsuńInnych przepisów nie czytam bo mozna dostac oczopląsu. Jak piszesz że wyszło to znaczy, że ........wyszło.
Jestem facet kapuściany i w czym jest kapusta to zeżrę. Kiedyś w Żywcu zamówiłem kwasnicę i nie dałem rady jej zjęść. Przy okazji dowiem sie dl;aczego tamta mi wyjątkowo nie smakowała.
Pozdrawiam
w Żywcu to może była "Kwaśnica na świńskim ryju"? Bo taką tam podają. Ta na żeberkach jest delikatniejsza :)
UsuńPowodzenia!
Kwaśnica jest pysznym daniem, jadłam wiele razy, ale rzadko kiedy jest na prawdę dobra
OdpowiedzUsuń