suszone pomidory to coś nowego - w sklepie trochę kosztują a w sumie zupełnie prosto można je zrobić własnym sumptem.. pierwsza próba okazała się całkiem udana
składniki:
- pomidory 5 kg
- sól, pieprz
- czosnek - 2-3 ząbki na słoiczek
- zioła: tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn - według upodobania
- oliwa z oliwek lub olej do zalewania
wykonanie:
- pomidory przekroić na połówki, oczyścić z pestek (chociaż podobno niektórzy nie oczyszczają) , ułożyć na pergaminie na blasze i suszyć w piekarniku ok. ośmiu godzin.
- przełożyć do słoiczków przesypując ziołami, do każdego słoiczka włożyć 2-3 ząbki czosnku podpieczonego na patelni, zalać podgrzaną oliwą, zakręcić słoiki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz