Składniki - ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Zagnieść, podzielić na dwie cząści, włożyć do lodówki- zamrozić (musi być sztywne bo trzeba je będzie zetrzeć na tarce)
Składniki - masa serowa:
- 1,5 kg. twarogu
- 4 żółtka
- kostka margaryny
- dwie szklanki cukru
- budyń (śmietankowy lub waniliowy) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy (wg.uznania)
- piana z ośmiu białek
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać ser - stopniowo ucierając, następnie budyćń (mąkę) , na końcu masę delikatnie wymieszać z pianą.
na spód blachy zetrzeć na tarce z gubymi oczkami jedną częśc ciasta, następnie wylać całą masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec godzinę w temp. 180 stopni.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz