czyli innymi słowy: zdrowa żywność ;)
składniki:
- kilogram słoniny
- 4 cebule
- kilka ząbków czosnku
- kiełbasa wiejska 30 - 40 dkg. (lub boczek , wędzonka wg uznania)
- 4 winne jabłka
- kilka ząbków czosnku
- sól 2 łyżeczki
- pieprz, majeranek
wykonanie
- słoninę stopić dodać sól
- gdy skwarki są jeszcze jasne dodać cebulę pokrojoną w kostkę i kiełbasę - to ma sobie pyrkać kolejne 15-20 minut
- gdy cebulka będzie już w miarę szklista dodać jabłka - wcześniej obrane i pokrojone w kostkę, czosnek (forma wg uznania) i przyprawy
- po kolejnych 20 minutach gdy jabłka się zmacerują smalczyk jest gotowy do rozlania do słoiczków, miseczek , kamionek (uwaga: bardzo gorące)
używać z umiarem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz