prosta, szybka,tania, łatwa, bez mięsa a niezwykle smaczna - regularnie gości na naszym stole i należy do naszych rodzinnych potraw "kultowych"
- paczka soczewicy 500 g (czerwona jest najbardziej w naszym guście)
- 2marchewki
- 2 cebule
- mały seler
- pietruszka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżli oliwy
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz , ewentualnie maggi
- opcjonalnie: 1 szklanka śmietany
wykonanie
- soczewicę płuczemy , zalewamy wrzątkiem i gotujemy
- cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie, wrzucamy do soczewicy
- seler, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zupy
- gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę , sól pieprz
- gotujemy jeszcze 10 minut - przed podaniem można zaciągnąć śmietaną (jak ktoś lubi) i oczywiście posypujemy zieloną pietruszką
opcje:
jesli chodzi o przyprawianie - ziele angielskie i lisć laurowy dobrze się komponują, ciekawie wychodzą eksperymenty z przyprawami wschodnimi zamiast majeranku: curry, kurkuma, garam masala
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz