składniki ciasto:
- 1 kg mąki
- 300g smalcu
- trochę soli i ciepłej wody
- puszka kukurydzy
- tyleż cebuli pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz
wykonanie:
- zrobić farsz - surową cebulę pokroić w kosteczkę, zmieszać z kukurydzą , przyprawić - nie żałować pieprzu!
- zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać kółka, lepić pierogi
- piec na blasze w średnio nagrzanym piekarniku aż pierożki uzyskają złoty kolor
opcje:
z nadzieniami można eksperymentować lub też korzystać z klasycznych (nadzienia do empanadas - wygoglować) - u nas sprawdza się np. mięsko wieprzowo-wołowe podsmażone na patelni z cebulką i przyprawą do gyrosa. Są nadzienia z serami, z rybami...Ale nie rezygnujcie z tego podanego przeze mnie!
Empenadas można też smażyć na głębokim oleju np. we frytkownicy jak ktoś lubi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz