składniki:
- karkówka pokrojona na kotlety
- cebula (na 4 kotlety 2 cebule)
- czosnek (tyle ząbków ile cebuli)
- masło
- mąka
- przyprawa gyros
- 2 - 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- mięso rozbijamy tłuczkiem , posypujemy przyprawą do gyrosa odstawiamy na godzinę do lodówki (ja przyprawiam przed rozbiciem tłuczkiem - wówczas przyprawa wnika głęboko)
- obtaczamy kotlety w mące i podsmażamy na patelni na maśle - do zrumienienia z obu stron
- przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele, dusimy pod przykryciem (15min)
- w międzyczasie na patelni na której smazylismy mięso rozpuszczamy masło , wrzucamy cebulę (talarki) i posiekany czosnek - tak żeby się zeszkliła - następnie podsypujemy łyżką mąki, smażymy chwilę, dodajemy szlankę wody i zagotowujemy mieszając
- całość przelewamy do karkówki - dusimy jeszcze 15 min, wcześniej doprawiając solą wg uznania
podawać z ziemniakami, kaszą albo pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz