jest kilka podobnych przepisów na zupę meksykańską - moja wersja wygląda tak:
skaladniki:
- mięso mielone - wołowe lub wieprzowo-wołowe 500gr
- cebula
- czosnek 2-3 ząbki
- papryka czerwona
- marchewka 2 szt, piertuszka 1 szt,seler kawałek
- ziemniaki 4-5 szt
- pomidory w puszcze całe lub krojone
- przecier pomidorowy 2 łyżki
- puszka czerwonej fasoli w zalewie
- puszka kukurydzy
- sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa do chili con carne (ewentualnie łyżeczka oregno, pół łyżeczki kolendry, nieco kminku)
wykonanie:
- podsmażam lekko cebulę, wrzucam przeciśniety czosnek paprykę pokrojoną w kostkę, dalej smazę, wrzucam mięso i przyprawy smażę jeszcze parę minut
- wrzucam starte warzywa, smażę jeszcze chwilę aż składniki się zaprzyjaźnią
- wlewam wodę (garnek 4-5 l)
- dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę
- gdy się zagotuje po 10 min dodaję pomidory i przecier
- po kolejnych dziesięciu dodaję fasolę z zalewą i kukurydzę bez zalewy i gotuje jeszcze chwilę
- doprawiam sola i ewentualnie papryką chili jeśli chcę "przyostrzyć"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz