sobota, 14 grudnia 2024

zupa rybna z karpia

kiedy nie wiemy co zrobić z głowami ;)



składniki:
  • 3 - 4 głowy z karpia, 
  • około kilograma filetów z karpia. 
  • trzy ziemniaki 
  • dwie marchewki 
  • pietruszka 
  • kawałek selera 
  • kawałek pora 
  • 2 cebule 
  • przyprawy: trzy liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz sól Vegeta gałka muszkatołowa
  •  łyżka masła łyżka oleju 
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 
  • natka pietruszki lub koperek

wykonanie:

  • Rybę wrzucamy do wody dolewamy około 2,5 l zimnej wody sól przyprawy gotujemy około 40 minut 
  • Przecedzamy wywar 
  • Na patelni na łyżce masła i oleju podsmażamy cebulkę i gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę lub starte na tarce warzywa przesmażamy jeszcze kilka minut 
  • Wrzucamy wszystko do garnka z wywarem dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy domową vegetą pieprzem gałką gotujemy 10 minut 
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę z filetów i gotujemy kolejne 10 minut, 
  • Na koniec dodajemy obraną rybę z wywaru zabielamy zahartowaną śmietanką (rozmieszać ze szklanką goracej zupy) 
Podawać z pietruszką lub koperkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz