składniki:
- 3 - 4 głowy z karpia,
- około kilograma filetów z karpia.
- trzy ziemniaki
- dwie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 cebule
- przyprawy: trzy liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz sól Vegeta gałka muszkatołowa
- łyżka masła łyżka oleju
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- natka pietruszki lub koperek
wykonanie:
- Rybę wrzucamy do wody dolewamy około 2,5 l zimnej wody sól przyprawy gotujemy około 40 minut
- Przecedzamy wywar
- Na patelni na łyżce masła i oleju podsmażamy cebulkę i gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę lub starte na tarce warzywa przesmażamy jeszcze kilka minut
- Wrzucamy wszystko do garnka z wywarem dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki przyprawiamy domową vegetą pieprzem gałką gotujemy 10 minut
- Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę z filetów i gotujemy kolejne 10 minut,
- Na koniec dodajemy obraną rybę z wywaru zabielamy zahartowaną śmietanką (rozmieszać ze szklanką goracej zupy)
Podawać z pietruszką lub koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz