niezwykle smaczne i względnie proste do zrobienia - danie z klimatem "bigosowym"
składniki:
- żeberka - 800gr - 1 kg jakie lubimy (ja wolę mięsne)
- do marynaty: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, papryka w proszku, czosnek 2 ząbki, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy ewentualnie sos sojowy, sok z połowy cytryny i co tam lubimy z przypraw)
- połówka średniej główki kapusty
- 2-3 marchewki
- cebula
- kminek łyżeczka
- dozasmażki łyżka masła i łyżka mąki
- koperek
wykonanie:
- żeberka marynujemy - im dłuzej tym lepiej min 30min
- używamy patelni z pokrywką - obsmażamy na tłuszczu na lekko brązowo, równocześnie podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę
- 2-3 szklanki wody mieszamy z pozostałością marynaty, podlewamy żeberka, przykrywamy i na mniejszym ogniu dusimy ok 1,5 godz - w razie konieczności uzupełniamy wodę
- marchewki ścieramy na grubych oczkach, kapustę siekamy na drobno dodajemy do żeberek, mieszamy z sosem- w razie konieczności dodajemy trochę wody - traktujemy solą pieprzem i kminkiem, ew. majerankiem, dusimy jeszcze pół godziny pod przykryciem aż zmięknie
- pod koniec robimy na patelni zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzamy sosem z żeberek tak żeby nie było grudek, mieszamy ze wszystkim, żeby sos zgęstniał, trzymamy na ogniu jeszcze 5 min, posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz