moim zdaniem nawet lepsze! - w formie kotletów, na motywach przepisu z profilu emigotuje na instagramie
składniki:
- biała kapusta 600 gr
- mieso mielone wieprzowe 400gr
- cebula, 2 ząbki czosnku
- jajko
- ryż 100 gr
- sól pieprz majeranek
- do sosu: szklanka wody lub lepiej: bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sos sojowy, sól pieprz, ulubione zioło (oregano, tymianek, bazylia, majeranek)
wykonanie:
- gotujemy ryż nieco krócej niż normalnie
- kapustę ścieramy na tarce
- cebulkę podsmażamy na złoto - pod koniec dodajemy czosnek
- wszystko mieszamy formujemy kotlety i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, podlewamy sosem i pieczemy w piekarniku ok godziny w 180 stopniach
do podania np. z ziemniakami. Uwaga : jeśli chcemy podawać jako samodzielne danie można zwiekszyć proporcje ryżu o 100%, dla twistu można wkroić do masy jakąś dobrą kiełbasę lub boczek pokrojony w kostkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz