delikatny , puszysty, szybki, łatwy , smakowity - czego chcieć więcej? przepis za blogiem Niebieska pistacja.
składniki:
spód:
- 100 g ciastek maślanych,
- 100 g białej czekolady, (tabliczka)
- 50 g masła,
- 50 g orzechów włoskich
- 1 kg twarogu do sernika (użyłam wiaderkowego),
- 250 g mascarpone,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka
- 3 żółtka,
- 1 op. budyniu waniliowego,
- odrobina ekstraktu waniliowego
wierzch:
- 100 g białej czekolady,
- 4 łyżki śmietanki kremówki,
- łyżka masła,
- orzechy do ozdoby
wykonanie:
- spód: czekoladę roztapiamy, wszystkie składniki mieszamy i miksujemy na gładką masę, wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na godzinę do lodówki
- sernik: sery miksujemy, dodajemy stopniowo budyń, cukier, aromat, żółtka, jajka - wszystko wylewamy na spód
- pieczemy w kąpieli wodnej (na spodzie piekarnika wkładamy blachę do ciast z wylaną wodą) najpierw ok 15 minut w 180 stopniach, potem 80 minut w 140 stopniach
- studzimy najpierw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, potem w lodówce (minimum 3 godz, najlepszy jest następnego dnia)
- polewa: składniki podgrzewamy w garnuszku, mieszamy do gladkiej masy, polewamy sernik, ozdabiamy orzechami, studzimy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz