za blogiem niebieska pistacja .Fajne, bardzo kojarzy mi się z ciastem marchewkowym
składniki (przepis na zwykłą tortownicę, ja zwiększyłem proporcje i upiekłem na blasze):
ciasto
- 2 szklanki startej dyni,
- 2 jajka ,
- 200 g mąki,
- 200 g cukru,
- 1/3 szklanki oleju,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka starta z pomarańczy
krem
- 250 g mascarpone,
- 250 g serka śmietankowego (typu Almette),
- 6 łyżek cukru pudru,
- 50 g miękkiego masła,
- sok z 1/2 pomarańczy
Jajka cieramy z cukrem ucieramy na puszysty krem, dolewamy powoli olej cały czas ucierając. dodajemy do masy odsączoną dynię. Wsypujemy pozostałe składniki. Mieszamy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp 170 stopni 50 minut.
Krem: składniki miksujemy zaczynając od masła. Ciasto przekrawamy na 2 blaty, przekładamy kremem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz