na motywach przepisu z programu Bake Off - cwaniaki nie podali wszystkich proporcji, ale jakoś znalazłem:
składniki
- mąka 3 szklanki
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki trzcinowego cukru
- miód - szklanka
- masło 50 gr
- 3,5 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych (pół łyżeczki pieprzu, goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, kolendry i całą łyżeczkę cynamonu)
- kieliszek rumu
- orzechy laskowe lub włoskie (mielone) - 50 gr
wykonanie:
- masło z miodem i przyprawami korzennymi podgrzewamy na patelni - przyprawy dodajemy na końcu i prażymy krótko - do wymieszania - na koniec wlewamy rum
- mąkę , sodę , proszek do pieczenia i cukier mieszamy
- wlewamy mokre do suchych (gorące - mąka się zaparza), mieszamy w robocie (ma być zwarte ciasto - do walkowania, gdyby było za rzadkie dodajemy mąki)
- wałkujemy na 3-4 mm i wycinamy świąteczne kształty (jeśli mają wisieć na choince przy pomocy słomki wykonujemy dziurki)
- pieczemy 10-12 min w temperaturze 180 stopni
lukier królewki:
- białko jaja kurzego i cukier puder - do zagęszczenia - wkładamy w rękaw i ozdabiamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz