składniki (na gar 5 litrowy):
- żeberka (mogą być mięsne) do 0,5 kg
- boczek surowy -wędzony - 40-50 dkg
- kiełbasa swojska - kawałek 30-50 dkg
- ziemniaki 1,5 kg
- marchewka 2-3 szt
- mały seler, pietruszka korzeń
- 2 cebule
- szklanka śmietany 18%
- 4 łyżki musztardy
- przyprawy: 4 liscie laurowe, ziele anfielskie (4), pieprz , sól
- łyżka majeranku
wykonanie:
- zalewamy żeberka i boczek wodą, gotujemy 1,5 godz do miękkosci z przyprawami - solą (oprócz majeranku),
- miękkie mieso wyciągamy , kroimy i wrzucamy do zupy razem z warzywami bez cebuli (ziemniaki w kostkę, marchew, pietruszkę i seler najlepiej zetrzeć na tarce)
- kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na pateli i wrzucamy do zupy
- na tłuszczu , który się wytopił z kiełbasy podsmażamy okrojoną w kostkę cebule i wrzucamy do zupy
- gotujemy aż warzywa będą miękkie (1/2 godz)
- mieszamy śmietanę z musztardą, hartujemy chochlą zupy i wlewamy ciągl mieszając,
- dodajemy majeranek, doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z ognia i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz