ciasto , o którym nam się ostatnio przypomniało. Całą robotę robi tutaj mleko w proszku - pycha!
składniki biszkopt :
- 6 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 - 3 łyżki kakao
składniki masa:
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag masa lub margaryny
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
polewa czekoladowa
- czekolada, łyżka masła, dwie - trzy łyżki mleka lub biała czekolada i łyżka masła - roztopić mieszając na małym ogniu i gotowe
wykonanie:
- Najpierw robimy biszkopt: białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy ( 25 na 36cm) Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
- masa: mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.
- przekroić biszkopt, nawilżyć delikatnie wodą, przełożyć kremem, polać polewą, schłodzić w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz