szybka, smakowita, efektowna -czego chcieć więcej? ;)
składniki
- mięso mielone 500 gr
- dwie średnie cebule (białe lub czerwone)
- kapusta pekińska - połówka lub mieszanka sałaty pokrojona lub też sałata lodowa
- 3 pomidory
- pół kilo pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- żółty ser starty - 200 gr
- przecier pomidorowy 4 łyśki
- majonez, jogurt - po 6 łyżek
- keczup - wg uznania
- paczka czipsów tortilla
- sól, pieprz, przyprawa meksykańska ( najlepiej tako do tacos albo burritos)
wykonanie:
- cebule w kostkę i usmażyć z miesem przyprawiając przyprawą meksykańską, pod koniec dodajemy przecier pomidorowy
- pieczarki kroimy na drobno i smażymy tak, żeby odparowała woda (sól ,pieprz pod koniec)
- pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę, pokroić kapustę pekińską
- w przezroczystym naczyniu układamy kolejno warstwami:
- kapustę(lub sałatę)
- pomidory
- mięso
- pieczarki
- kukurydzę
- fasolę
- zalewamy to jogurtem wymieszanym z majonezem (z ewentualnym dodatkiem keczupu)
- na wierzch wysypujemy tarty ser
- z części czipsów robimy "koronę" wokół naczynia, resztę kruszymy i wysypujemy na wierzch sałatki
wyszła smakowicie również w wersji bez pieczarek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz