Przepis opublikowała na fb moja kuzynka - po wypróbowaniu okazały się rewelacyjne i już wyobrażam sobie różne wariacje tej potrawy. Robi się szybko i równie szybko wszyscy te smakowite kotleciki pałaszują.
składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 600 g twarogu półtłustego
- 2 cebule
- 0,5 pęczka zielonej cebulki (niekoniecznie)
- 2 łyżki oleju
- 1 średnie jajko
- sól,pieprz
wykonanie:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,ostudzić i wraz z serem przecisnąć przez praskę.
- Cebulkę pokroić w kosteczkę i poddusić na oleju.
- Wszystko razem zagnieść,dodając jajko i posiekaną zieloną cebulkę.(gdyby masa była zbyt rzadka,wtedy dosypać trochę bułki tartej)
- Całość doprawić solą i pieprzem,formować niewielkie kotlety
- Każdy kotlecik panierować w jajku i bułce tartej,smażyć na gorącym oleju.
Smak kotlecików można zmieniać,dodając posiekanego koperku lub sera rokpol
Ja jednak bardziej lubię takie w formie klusek z wody, ewentualnie podsmażonych potem na masełku, ze skwareczkami :) Choć i z oleju - jak mężuś robi - dają się jeść :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, czemu by kiedyś nie spróbować:)
OdpowiedzUsuń