przepis znalazła żoncia moja osobista i zrobiła ten dżem pod moją nieobecność. Wyszły tego cztery słoiczki , które ozdobiła córka i są! Wyglądają bardzo sympatycznie. Z racji niespotykanego smaku będą czekały na specjalne okazje, których - znając życie - prędko poszukamy. Przepis pochodzi z bloga friendsheep.com a jego oryginał pochodzi z książki "Abundance" Alys Fowler.
- rabarbar 1 kg
- cukier 1 kg (może być pół na pół - biały i brązowy)
- 50 g tartego świeżego imbiru
- łyżka soku z limonki
- 200 ml soku jabłkowego
- duża szczypta cynamonu
- umyty i pokrajany na 2 cm kawałki rabarbar zasypać cukrem , przykryć ściereczką, odstawićna noc, niech puści sok
- przełożyć do garnka, dodać pozostałe składniki, gotować mieszając ok 30 minut
- przełożyć do słoików , pasteryzować ok 20 minut
Hmmm, a tyle rabarbaru się marnowało w Siamoszycach :D
OdpowiedzUsuń