dostałem przepis, zrobiłem raz, na drugi dzień rodzinka błagała o drugi - zrobiłem drugi raz - pyszny !(jeśli ktoś lubi chałwę). Robi się prosto i szybko. Będziemy robić raz na kwartał, bo bomba kaloryczna ogromna ! ;)
składniki:
spód:
- 100 -150 gr ciastek typu digestive
- 40 gr masła
masa serowa:
- ser twarogowy 80 dag (ja użyłem gotowy sernikowy z Tesco w opakowaniu 1 kg - trzeba do niego nieco więcej mąki ziemniaczanej)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- pół szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można dodać budyń zamiast)
- 300 gr chałwy (pokruszonej)
- ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki lyb nasionka z 1 laski wanilii
polewa:
- 150 gr chałwy pokruszonej
- pół szklanki śmietany kremówki
wykonanie:
spód:
- ciasteczka kruszymy drobno, mieszamy z roztopionym masłem , wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
masa serowa:
- wcześniej zmielony ser (najlepiej dwukrotnie) ucieramy z cukrem w mikserze, dodajemy stopniowo po jednym jajku
- na koniec dodajemy pozostałe składniki oprócz chałwy - miksujemy krótko do połączenia,
- dodajemy chałwę - już nie miksujemy, mieszamy łyżką
- masę wylewamy na spód z ciastek
- pieczemy w temp.170 stopni przez 1 godzinę w kąpieli wodnej (trzeba wstawić na niższą półkę naczynie z wodą, ja wstawiłem głęboką blachę, wlałem tam wodę - trzeba dolewać, gdy wyparuje)
- studzić w uchylonym piekarniku
polewa:
- chałwę pokruszyć na drobno, dodać kremówkę, zmiksować blenderem,
- podgrzewać polewę by zgęstniała, mieszając - uważać, żeby nie przypalić
- lekko przestudzić i wylać na przestudzony sernik
sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez 12 godzin (i to jest najtrudniejsza część całej operacji ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz