pyszne, aromatyczne, jesienne - na motywach nprzepisu od rozkoszny.pl - zwiększyłem jednak proporcje dla normalnej blachy (oryginał w keksówce)
składniki:
- mąka 1/2kg
- pure dyniowe 2 szklanki ( z dyni hokkaido najlepiej)
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki owoców (porzeczka lub żurawina - świeże lub mrożone)
- 5 jaj
wykonanie :
- dynię (ok 1/4 średniej dyni) pieczemy w piekarniku 1/2 godz, obieramy i blendujemy
- blendujemy (hokkaido ma delikatną skórkę, więc można ze skórką), wrzucamy do garnka i gotujemy z olejem i przyprawami ok 5 minut aż się składniki zaprzyjaźnią, pozostawiamy do ostygnięcia
- ubijamy jaja z cukrem na puszysto, do tego dodajemy puree, mieszamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy do połączenia, dodajemy połowę owoców i mieszamy delikatnie
- wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch wysypujemy równomiernie pozostałe owoce i łyżkę cukru
- pieczemy około godziny 180 stopni do suchego patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz