toffi, banany, wanilia i bita śmietana - mega kompozycja smakowa. Robi się szybko, trzeba tylko koniecznie poczekać aż ciasto się przegryzie
składniki i wykonanie:
krem budyniowy:
- litr mleka
- po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- masło
gotujemy budyń: odlewamy pół szkalanki mleka, zagotowujemy resztę pod koniec gotowania dodając cukier, mieszamy w odlanym mleku mąki i żółtka, wlewamy do gotującego mleka i chwilę gotujemy budyń energicznie mieszając - pozostawiamy do ostygnięcia. Miksujemy masło na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i krem gotowy
bita śmietana:
- 500 ml dobrze schłodzonej kremówki 36%
- pół szklanki cukru pudru
śmietanę miksujemy na najwyższych obrotach na sztywno, pod koniec dodajemy cukier
dodatkowo:
- herbatniki petit beurre
- 4 banany i sok z 1/3 cytryny
- puszka masy krówkowej
składanie:
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- warstwa herbatników
- 1/4 masy budyniowej
- banany pokrojone w krążki, skropione sokiem z cytryny
- 1/4 masy budyniowej
- druga warstwa herbatników
- 3/4 kajmaku (puszkę dobrze włożyć wcześniej do ciepłej wody, żeby kajmak był płynny)
- trzecia warstwa herbatników
- reszta masy budyniowej
- czwarta warstwa masy budyniowej
- bita śmietana
- na śmietanie delikatnie rozsmarowujemy kajmak
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz