składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g świeżych drożdży
- pół kostki masła - 100 g
- 2 żółtka
- szczypta soli
wykonanie:
- robimy zaczyn: lekko podgrzać mleko, dodać cukier , drożdże i dwe-trzy łyżki mąki - czekamy aż drożdże ruszą ok 15 min
- w tym czasie topimy masło (ma być ciepłe nie gorące)
- wszystkie składniki mieszamy (misa lub robot) wyrabiamy ciasto ok 10 min- musi bć lśniące i gładkie, odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
- formujemy niewielkie bułeczki (wychodzi ok 12 szt) kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- można posmarować roztrzepanym jajkiem lub białkiem zmieszanym z cukrem wanilinowym - pieczemy ok 25 - 30 min w temperaturze 180 stopni (termoobieg 20 minut /190 stopni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz