kuchnia kujawska się kłania , na motywach przepisu ze smakuj.pl za Magdą Gessler. Pyszna!
składniki :
- warzywa: 3 marchewki, pół selera, 2 pietruszki, duża cebula
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie 5 ziarenek, pieprz , sól, cukier
- pół szklanki śmietany kremówki
- pół szklanki soku z kiszonych ogórków
- łyżka mąki
składniki klopsiki:
- 30 dag mięsa wieprzowego
- 3 łyżki śmetany kremówki
- jajo
- bułka tarta,
- pieprz sól, garść majeranku
- mąka do obtoczenia
wykonanie:
- warzywa zetrzeć na tarce
- cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na dnie garnka, na to wrzucić pozostałe warzywa, podsmażyć chwilę
- zalać wodą (ok 1,5 litra) dodać przyprawy , odrobinę posolić i gotować do miękkości
- w międzyczasie zrobić klopsiki: zmieszać wszystkie składniki dodając tyle tartej bułki, by nie lepiły się do rąk - uformować niewielkie klopsiki , obtoczyć w mące
- gdy warzywa będą miękkie wrzucić klopsiki do zupy, gotować ok 3 min od momentu wypłynięcia
- po tym czasie zahartować śmietankę (zmieszać z chochlą zupy) - wlać d zupy i gotować jeszcze 5 minut
- po tym czasie podobnie zahartować sok z ogórków, wlać do zupy
- doprawić solą i cukrem, podawać z ugotowanymi osobno ziemniakami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz