składniki:
- dwie czekolady gorzkie (70%)
- jedna czekolada mleczna
- kostka masła
- 200 g cukru trzcinowego
- szklanka bułki tartej
- 5 jajek
- kakao do oprószenia formy
wykonanie:
- czekoladę, cukier i masło roztapiamy w garnuszku ustawionym na garnku z gorącą wodą (ja rozuściłem na niewielkim ogniu w garnuszku z grubym dnem) mieszając od czasu do czasu
- ubijamy jajka (najpierw białka potem dodajemy żółtka), łączymy z czekoladą i bułką tartą
- wylewamy masę na wysmarowaną masłem i oprószoną kakao tortownicę (20-22cm)
- pieczemy w temp. 180 stopni/30 min, po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia
pyszne na ciepło z gałką lodów waniliowych i na zimno, do kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz