kaczka jak kaczka - klasyk, ale te kluseczki! kształt co prawda nieregularny, ale całość = koncert smaków
składniki:
- kaczka
- przyprawy (estragon lub rozmaryn, majeranek, czosnek),
- dwa jabłka
- odrobina oleju
- sól pieprz
wykonanie:
- kaczkę natrzeć przyprawami, nadziać wydrążonymi i pokrojonymi w ćwiartki jablkami
- spiąć lub zszyć
- piec w 190 stopniach 3 godziny
składniki kluseczki:
- śmietana 18% 125 ml
- 3 jajka
- szklanka mąki
- sól, gałka muszkatołowa
- masło 50g
- ząbek czosnku
wykonianie:
- składniki (poza masłemi czosnkiem) wymieszać - do konsystencji luźnego ciasta
- zagotować wrzątek osolić - małą łyżeczką (lub łyżką stołową, jeśli ktoś woli większe) wrzucać ciasto na wrzątek
- gotować kluseczki 1-2 minuty po wypłynięciu
- po odcedzeniu rozpuścić masło na patelni, na rozpuszczone masło wdusić ząbek czosnku, po chwili wrzucić kluseczki, podsmażyć chwilę i gotowe
podawać z buraczkami lub żurawiną (żurawina + 3 łyżki soku malinowego!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz