przepis znalazłem na stronie pani Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy i smakowity.
składniki:
- 500 g - mąki
- 200 g - margaryny
- 2 - jajka
- 1 - żółtko
- 150 g - cukru
- 1 łyżka - cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 łyżki - kwaśnej śmietany
- 1 łyżka - proszku do pieczenia
- przesianą mąkę połączyć z wszystkimi artykułami sypkimi, posiekać z margaryną
- wbić jajka i żółtko, dodać śmietanę, wyrobić ciasto
- jabłka utrzeć na grubej tarce, odcisnąć nadmiar sok, posypać cukrem i cynamonem
- 2/3 ciasta rozwałkować i wykleić formę posmarowaną wcześniej masłem i posypaną tartą bułką
- rozłożyć równomiernie jabłka
- rozwałkować pozostałeciasto, przykryć jabłka i skleić boki
- ponakłuwać ciasto widelcem
- piec w 180 stopniach , ok 40-45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz