przepis bardzo popularny i funkcjonujący w kilku wersjach - ciasto wychodzi bardzo smaczne , wilgotne - jest szybkie i niezwykle proste, od razu zastosowałem podwójne proporcje (zresztą: było komu jeść... ;)
składniki:
- pół kostki margaryny
- jedno jajko
- szklanka cukru
- dwie łyżki dżemu według uznania (zastosowałem powidła z wiśni)
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka kakao
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- do wykończenia : cukier puder lub dowolna polewa czekoladowa
wykonanie:
- ucierać masę na gładko - w kolejności: margaryna , jaja, cukier, dżem
- do masy dodać kakao, mleko, mąkę i sodę - zmiksować delikatnie
- ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem (masło, margaryna ) i obsypanej tartą bułką formy
- piec 40 minut w temperaturze ok 200 stopni.
- posypać cukrem pudrem lub polać polewą
wariacje:
- można dodać do ciasta łyżeczkę cynamonu,
- dodać orzechy, rodzynki
przy okazji najprostszy przepis na polewę czekoladową : masło 50g, tabliczka czekolady mlecznej , 3-4 łyżki słodkiej śmietanki - masło rozpuścić, dodać czekoladę , poczekać aż się rozpuści (nie gotować) po rozpuszczeniu dodać śmietankę i energicznie zamieszać
Dziś upiekłam - połowy już nie ma - pyyycha :)
OdpowiedzUsuńDałam dżem z czarnej porzeczki - własnej roboty :)
Pozdrawiam
To jest jedyne ciasto jakie w życiu zrobiłam. Od tego czasu minęło ponad 20 lat, ale ciągle pamiętam ten smak... Dziękuję za przywołanie miłych wspomnień :)
OdpowiedzUsuń